Nalewka rumiankowa

Poniższy przepis pozwala na wykonanie około 1 litra wytrawnej nalewki rumiankowej.

Składniki:
 – 50 g świeżych lub suszonych koszyczków kwiatu rumianku pospolitego,
 – 0,7 l wódki lub domowego destylatu o zawartości 50% alkoholu.

Przygotowanie:
Kwiaty należy zalać w słoju alkoholem i odstawić na dwa, trzy tygodnie w ciepłe i słoneczne miejsce. Co jakiś czas należy wstrząsnąć zawartością. Po tym okresie nalewkę filtrujemy przez bibułę lub gazę i rozlewamy do butelek. Tak przygotowany specyfik powinien leżakować w chłodnym miejscu (spiżarnia, piwnica) przez co najmniej trzy miesiące.

Nalewka rumiankowa działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, wspomaga trawienie oraz uspokaja zestresowany umysł.

Doktor nauk humanistycznych z zakresu historii najnowszej. Prywatnie jest mężem i ojcem oraz pasjonatem turystyki historycznej i górskiej, psychologii oraz informatyki.
Stworzonych postów 28

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powiązane posty

Zacznij wpisywać wyszukiwane hasło i naciśnij Enter, aby wyszukać. Naciśnij ESC, aby anulować.

Powrót do góry