czekolada

Domowa czekolada

Czekolada to uwielbiany, słodki przysmaków małych i dużych przedstawicieli homo sapiens. Jest nie tylko pyszna, ale potrafi również poprawić samopoczucie i dodać krzepy. Czy czekolada może nie zawierać dodatków chemicznych? Naturalnie, jeśli ją sami przyrządzimy w kuchni.

Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników:

  1. Cukier (1 szklanka)
  2. Mleko (1/2 szklanki)
  3. Margaryna np. „Palma” lub masło (pół kostki)
  4. Cukier Waniliowy (1 opakowanie)
  5. Mleko w proszku (2 szklanki)
  6. Kakao (od 2 do 4 łyżek)

W rondlu należy zagotować szklankę cukru, pół szklanki mleka i paczkę cukru waniliowego. Do zaczynu czekolady należy dodać pół margaryny lub masła i dwie szklanki mleka w proszku. Jeśli ostatni wymieniony składnik jest suchy to można go „wkręcić” do masy niczym kaszkę mannę. Jeśli jednak mleko w proszku jest wilgotne i pozlepiane, to najpierw należy je przetrzeć przez sitko, a następnie dodać do wcześniej wymienionych składników, w taki sposób żeby nie powstały grudki. Na koniec dodajemy kakao. Jeśli czekolada ma być mleczna, to wystarczy 2-3 łyżki, jeśli gorzka 4 łyżki. Można też zamiast mleka dać śmietankę, a czekolada wtedy wyjdzie nam śmietankowa. Można także dodać do niej rodzynki, orzechy lub inne bakalie. Gotować wciąż mieszając około 15 minut, do momentu aż masa zgęstnieje. Następnie wyłożyć ją, na przepłukany zimną wodą płaski półmisek lub tackę. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie oziębić w lodówce. Na koniec pokroić w drobną kostkę.

Tak przygotowana czekolada, może uchodzić za tą produkowaną w Szwajcarii. Jest bardzo pożywna zawiera 40 g białka i dostarcza 4000 kcal. Wyposaża też nasz organizm w dużą dawkę magnezu. 

Doktor nauk humanistycznych z zakresu historii najnowszej. Prywatnie jest mężem i ojcem oraz pasjonatem turystyki historycznej i górskiej, psychologii oraz informatyki.
Stworzonych postów 28

One thought on “Domowa czekolada

  1. Tak o to przygotowaną schłodzoną czekoladę przekładamy wafle. Po czym na zakryty wafel kładziemy deseczkę i obciążamy . W taki sposób smakuje najlepiej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powiązane posty

Zacznij wpisywać wyszukiwane hasło i naciśnij Enter, aby wyszukać. Naciśnij ESC, aby anulować.

Powrót do góry